The seven fountains of the meanders

“The seven fountains of the meanders”, 2023 på Paradisæblevej 4 på Grønttorvet i Valby, DK

The seven fountains of the meanders

Til den sydøstligt beliggende plads på Paradisæblevej lige overfor den spiselige park har jeg skabt; The seven fountains of the meanders, der er 7 skulpturelt formede bronzekar med lavt og roligt springende vand placeret i et dynamisk forløb på pladsen i dialog med det omgivende.

Pladsen er beplantet med valnøddetræer og paradisæbletræer og er tænkt som en rolig og kontemplativ plads med gode muligheder for ophold på bænkene på pladsen.

Springvandskarrene er støbt i massiv bronze og fremstår på pladsen med en inciterende, intens tone, der kan spille op til by landskabets store proportioner på Grøntorvet og til Grøntorvsparkens idéer om nærvær, sanseoplevelser og fællesskab. Samtidigt vil de fine, sprøde lyde fra vandets springen og falden lægge op til ro og kontemplation.

The seven fountains of the meanders er udformet så deres yder-og inderside formmæssigt hænger sammen. Overfladerne på karrene bugter sig let ind og ud; som meandere i vandløb – og dele af de enkelte lag forskyder sig i forhold til de øvrige. Karrene har en sanselig og taktil karakter; som skålformede relieffer lyset og vandet kan spille i og en overflade men får lyst til at røre ved. De fremstår som var de delvist formet af vand, vind og vejr.

Vandet springer lavt og rislende fra en dyse placeret midt i karret. Vandspejlet står højt, men når dog ikke karrets kant. I dysen er vandopsamlingen placeret hvorfor karrene er placeret direkte på teglbelægningen uden vandopsamlingsrist under. Vandet renses og genanvendes.  Om vinteren skrues dysen af og karrene står tomme som skåle på pladsen og deres indre kan nu føje ekstra dimensioner til oplevelsen af dem, da disse nu i sin helhed tydeligere kan opleves.

Karrene måler 120 cm i diameter og er 60 cm høje. De er patineret og fremstår ved indvielsen i en palet af changerende mørk – gyldent-brune farver, der senere naturligt vil ændre sig over tid og til sidst ende med at fremstå irgrønne.

Projektet er skabt i 2018 – 2023 for FB Gruppen A/S og Statens Kunstfond. Landskabsarkitekter: 1:1 Landskab.

The seven fountains of the meanders er skabt i perioden fra 2018 – 2023 for FB Gruppen A/S og Statens Kunstfond. Landskabsarkitekter: 1:1 Landskab.

Tak til alle indvoleverede i projektet: FB Gruppen, Statens Kunstfond, 1:1 Landskab, Ingcon A/S, Fokdal Springvand A/S, Artstation.com/katrine­­_vega-jespersen, funder-stuk.dk, Arkitekt og byggeøkonom Jørgen Kreiner-Møller ,Konservator Lars Henningsen,  Billedkunstner Miguel Vega Olivares, Fonderia Artistica Mariani.

Stor tak til Statenskunstfond og FB Gruppen A/S samt til alle indvolverede i projektet.