“SPEIRA”

Paradisæblevej ved Grønttorvsparken, Grønttorvet i Valby, 2020, DK.

Med SPEIRA har jeg ønsket at skabe et skulpturelt forløb, der er integreret i det nye byrum på Grønttorvet. Kunst med humane proportioner og med et rumskabende og musikalsk/poetisk udtryk, der kan spille op til bygninger, park og by-landskabet. Noget med bevægelse i, der kan få både små og store til at stoppe op, undrer sig, komme nærmere – og gå på yderligere opdagelse. Noget nærværende man kan samles om og samles ved. Kunst i byrummet, der kan give oplevelser og stof til eftertanke.

SPEIRA er et græsk ord, der henviser til noget slynget, bugtende, foldet og ordet spiral kommer heraf. Spiral former findes mange steder i naturen, kulturen og i kunsten. Det er både noget, der åbner sig op og ud mod det omgivende og noget, der snævrer sig ind imod sig selv. Udadvendt og indadvendt,- opstigende og nedadgående; det er også SPEIRA.

I sommerhalvåret falder der vand fra glasfladen og 11 vandstråler springer i et rytmisk forløb tæt ved skulpturen på pladsen. Vandet genanvendes og lyset tændes ved skumringstid, dæmpes henunder aften for at slukkes helt om natten.

Projektet er skabt i 2018-2020 for FB Gruppen A/S og Statens Kunstfond. Landskabsarkitekter: 1:1 Landskab. Alle øvrige samarbejdspartnere; se venligst link til folder nederst.

Folder om projektet kan downloades her:

SPEIRA, Kunst på Grønttorvet